Kniepkamp, Kai (2024) Extraction and determination of valuable components from lupin beans. PhD, Universität Oldenburg.
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Abstract
The here-presented research focuses on the exploration of lupin beans and the analysis and extraction of its valuable components. Lupin beans offer a high protein and lipid content but can also contain toxic quinolizidine alkaloids. For the analytical determination of alkaloids, a method comparison was conducted for Lupinus mutabilis cultivar branco beans and a discrimination of polar alkaloids was revealed. This was particularly the case with solid phase extraction (SPE) and liquid-liquid extraction (LLE), but not with Soxhlet or Randall extraction. Additionally, the protein fraction was extracted via the isoelectric point precipitation and its extraction parameters were analyzed. A successful replacement of hydrochloric acid by carbon dioxide was demonstrated. Lastly, in two attached publications, the extraction of lipids via supercritical carbon dioxide (scCO2) and its influencing parameters were discussed.
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Extraktion und Bestimmung von wertvollen Bestandteilen aus Lupinenbohnen
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Diese Arbeit widmet sich der Erforschung von Lupinenbohnen und der Analyse und Extraktion ihrer wertvollen Bestandteile. Lupinenbohnen weisen einen hohen Protein- und Lipidgehalt auf, können aber auch toxische Chinolizidinalkaloide enthalten. Für die analytische Bestimmung von Alkaloiden wurde ein Methodenvergleich mittels Lupinus mutabilis cultivar branco Bohnen durchgeführt und eine Diskriminierung von polaren Alkaloiden festgestellt. Dies war bei der Festphasenextraktion (SPE) und der Flüssig-Flüssig-Extraktion (LLE) zu beobachten und nicht bei der Soxhlet- oder Randall-Extraktion. Zusätzlich wurde die Proteinfraktion mit Hilfe der Fällung am isoelektrischen Punkt extrahiert und ihre Extraktionsparameter analysiert. Dabei konnte Salzsäure erfolgreich durch Kohlenstoffdioxid substituiert werden. Abschließend wurden in zwei beigefügten Veröffentlichungen die Extraktion von Lipiden mittels überkritischen Kohlenstoffdioxid (scCO2) und die sie beeinflussenden Parameter diskutiert.
Item Type: | Thesis (PhD) |
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Uncontrolled Keywords: | Lupin beans, quinolizidine alkaloids, randall extraction, supercritical carbon dioxide (scCO2), protein extraction |
Subjects: | Science and mathematics > Chemistry |
Divisions: | Faculty of Mathematics and Science > Department of Chemistry (IfC) |
Date Deposited: | 11 Dec 2024 12:57 |
Last Modified: | 11 Dec 2024 12:57 |
URI: | https://oops.uni-oldenburg.de/id/eprint/7026 |
URN: | urn:nbn:de:gbv:715-oops-71074 |
DOI: | |
Nutzungslizenz: |
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